Banca ta încă mai foloseşte XP?


Asa cum stie toata lumea, sau daca nu stie afla acum de pe blogul meu specializat in asa ceva, o mare grozavie s-a abatut acum vreo 3 ani asupra intregului mapamond, deci noi romanii putem fi fericiti ca vor muri multe capre de prin vecini.

Despre ce este vorba: incepand cu data de 8 aprilie 2014, Billy ne-a lasat fara update-uri la Windows XP, si intre timp a lansat direct ferestrele cu numarul 10, sătul si el sa mai astepte sa-si scoata banii pe 7 si 8 dupa ce s-a facut de râs cu aberatia de Vista.

Cum XP s-a dovedit a fi printre cele mai stabile sisteme de operare din istoria computerelor, multa lume inca nu a renuntat la el dupa Ziua Pacalelilor din 2014 pe care Microsoft a mutat-o cu o saptamana mai tarziu.

Numai ca, analizand situatia creata, se pare ca Ioan Teologul, mayasii, Nostradamus, Terminator si cine naiba ne-a mai mintit pe noi de 2.000 de ani incoace habar n-avea ca Apocalipsa va veni atunci cand o s-o programeze Bill Gates si nu cand visati voi, bai adormitilor.

Lasand la o parte computerele personale, existau atunci o serie intreaga de industrii in care inca se folosea o versiune sau alta de Windows XP, care, ramas fara update-urile periodice, a devenit extrem de vulnerabil la atacurile tot mai dese ale hackerilor, care iata, ii fac sa planga pana si pe posesorii de Win 10 neupdatat. Si daca asta nu va era de ajuns, aflati ca foarte multe masinarii aveau partea de hardware proiectata special pentru a rula XP, astfel incat, chiar daca li s-ar fi cumpara licente pentru versiuni superioare de Windows, ele nu puteau functiona decat daca se faceau mai intai upgrade-uri la componente.

Evident, aceasta a presupus si niste costuri pe care unele companii nu si le puteau permite, de aceea analistii comparau situatia creata atunci cu Y2k, asa numitul virus al mileniului pe care toata lumea il astepta la sampania de la revelionul din 2000.

Si acum sa revenim la titlu. Partea cea mai misto e ca un procent haios de 95% din toate bancomatele de pe lumea asta se aflau in 2014 in situatia descrisa mai sus, astfel ca bancile au fost puse in fata faptului de a cumpara noi ATM-uri, intrucat le-ar fi costat mai mult sa faca inlocuiri hard si soft in cele din generatia de atunci.

Cum insa criza a lovit puternic sistemul bancar si multe banci inca se mai prefac ca au scapat de faliment, se pare ca unele dintre ele ar putea sa le dea oricand senzatii tari detinatorilor de carduri emise sub sigla lor!

Asadar, ce aveti de facut: daca stiti ca bancomatul pe care il folositi arata neschimbat de cel putin 3 ani, contactati banca detinatoare. Mai mult: la prima vizita pe care o faceti la banca la care va tineti banii, incercati sa gasiti un pretext ca sa aruncati un ochi pe monitorul functionarului bancar. Interfata Windows XP este atat de populara incat vă va sari imediat in ochi, iar daca o veti vedea, informati-va mai bine in legatura cu securitatea informatica a bancii respective.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!