CASS pentru vaci


Nu va speriati, ca nu e nicio injuratura in titlu, desi ar cam trebui sa recunoastem că cei care suntem cu plata impozitelor la zi suntem cu totii niste boi.😕

Nu, aici este vorba despre o alta intamplare fireasca intr-o tara de groaza ca a noastra.

Cu ceva vreme in urma, un agricultor corect dintr-o comuna de prin judetul mioritic Dolj, care avea si el acolo o turma de bovine prin gospodaria proprie, asculta emisiunile radio pentru taranii fermieri, asa ca era la curent cu tot ce il interesa. Din prostie, pierderea temporara a ratiunii sau alta boala neidentificata, nea Aurel, crescatorul nostru de bovine, s-a dus din proprie initiativa la Fisc unde a depus Formularul 221, ca sa-si declare animalutele din batatura personala, astfel încât sa i se calculeze si lui impozitul pe venitul din activitatea pe care o desfasura des cu vacutele pe imaş.

Ca urmare a faptei sale reprobabile, vacarul s-a trezit intr-o zi cu soare cu o frumoasa decizie de la Fisc, pe care se afla, pe langa impozitul datorat de bovinele sale, si o... contributie la asigurarile sociale de sanatate (CASS), de vreo 200 si ceva de lei acolo. Nea Aurica si-a pus atunci caciula pe o ureche, a luat biciul in mana si le-a intrebat pe vacute cum e posibil sa i se retina contributia la sanatate pentru veniturile obtinute din activitatea de crestere a lor, din moment ce era si pensionar, iar conform legii i se retinea deja acea contributie de 5,5 %.

Cum animalele lui nu stiau nimic de vaci ce erau, omul a cautat alte vite, asa ca a mers la ANAF si si-a platit de buna voie impozitul, dar nu a achitat si CASS, deoarece nu i se parea normal sa i se calculeze si acea contributie sanatoasa, din moment ce i se retinea deja din pensie.

Bucuria Fiscului, care la începutul anului urmator i-a urat la multi ani doljeanului cu un titlu executoriu prin care il obliga sa îsi achite si „contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente“, ca sa se sature de lapte si carne de vaca, pentru ca toata lumea stie ca vacile polueaza pe sub coada mai mult decat tractorul comunal, iar colesterolul din carnea de vita e de-a dreptul ucigator.

Cum bietul taran nu realizase venituri din activitati independente, i s-a parut cam absurd sa ii ceara lui statul ceva de genul asta, doar pentru ca era el mare iubitor de vaci asa cum altii sunt de caini, de exemplu, si totusi nu platesc CASS.


Dar cum absurdul este meseria Fiscului, seful adjunct de la Colectare din cadrul Finantelor Publice locale i-a dat vacarului un raspuns scris, prompt si demisec, cum ca CASS-ul ar reiesi de undeva de prin decizia de impunere, calculata în baza nustiucarei declaratii depuse de contribuabil, conform prevederilor din legea cutare cu tot cu modificarile si completarile ei ulterioare.

Asa că nea Aurică s-a intors trist la vacile lui si le-a rugat ca la anul sa incerce sa se imbolnaveasca si ele putin, nu de alta, dar daca el nu a apelat niciodata la asigurarile sociale, macar vitele care platesc sa se aleaga cu ceva de pe urma impozitelor romanesti.

Si am incalecat pe o vacă si Fiscul v-a mai luat banii oleacă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!