11 ian. 2016

Ce e mai bun pe lumea asta


Este, evident, sanatatea proprie.

Nu ar fi prima data cand discutam despre asa ceva pe acest blog al meu, doar ca astazi cumparatoarea profesionista doreste sa vina in fata voastra cu cateva sfaturi medicale pentru cei care au dureri de cap. Sa ridice mana cel care nu sufera de asa ceva! :)

Durerea de cap, denumită in literatura de specialitate cefalee, este de fapt un simplu simptom, insa intalnit destul de frecvent. Cefaleea apare ca o consecința a stării de oboseală psihică, dar ea poate avea ca si cauză o afecțiune medicală. Uneori aceasta durere poate fi însoțită de vărsături, greturi, sensibilitate la lumină si zgomot sau chiar confuzie.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta poate fi stabilit mai greu in unele cazuri, si de aceea medicii au clasificat durerile de cap in doua mari categorii:

- Cefaleea primară, care apare datorită oboselii, tensiunii psihice, este cazul comun de cefalee și se tratatează aproape intotdeauna prin analgezice. In aceasta categorie intra si ceea ce cunoastem sub numele de migrena .

- Cefaleea secundara sau simptomatica este de fapt o simptoma asociata cu alte afecțiuni precum cele dentare, otita , sinuzita sau chiar cele ce pun viața în pericol, ca meningita, encefalita, tumorile cerebrale sau anevrismul.

Bineinteles ca de obicei o simpla durere de cap nu e un risc major pentru sănătate, doar ca ea insasi ca manifestare ne afecteaza direct calitatea vieții noastre de zi cu zi.

In aceste cazuri tratamentul recomandat este cel pentru reducerea, eliminarea sau doar tinerea sub control a durerii in sine. Multi dintre noi apelam la analgezicele uzuale, chiar in lipsa unei prescripții medicale, de genul paracetamolului, ibuprofenului sau a banalei aspirine.

Desi nici macar atunci nu este recomandata automedicatia, in cazul in care durerea de cap revine e cazul sa ne facem deja probleme pentru ca prin aceasta corpul nostru ne trage un serios semnal de alarmă si vrea sa ne comunice ca este cazul sa ne programăm cat mai urgent la o consultație in cabinetul medicului de familie pentru a depista eventualele boli ce pot fi asociate cu acest simptom care recidiveaza. Evident ca in acest caz trebuie tratata afecțiunea de bază.

Ceea ce nu trebuie neglijat niciodata pentru prevenirea aparitiei acestor suparatoare dureri de cap , indiferent care ar fi cauza lor, este menținerea unui regim de viață echilibrat , pentru care imi permit sa va dau in cele ce urmeaza cateva sfaturi culese din publicatiile de specialitate de genul Revista Doctorul Meu :

- Evitati cu orice pret surmenajul , stările de oboseală prelungtă, nopțile asa zis „pierdute” , apeland la un stil de viață și muncă mai echilibrat

- Experimentati un regim alimentar usor, excluzand alimentele grase , brânzeturile, ciocolata și majoritatea condimentelor

- Reducerea pana la excluderea completa a consumul de alcool, tutun si cafea

- Cat mai multe exerciții fizice și plimbări prin aer liber

- Alcatuiti-va un program de relaxare si odihnă pe care sa il respectati cat mai strict

- Consumati pe cat posibil alimente bio sau macar cat mai naturale

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!